Isänpäivä

Isänpäivä on juhlapäivä, jota vietetään isien kunniaksi ja muistoksi. Suomessa, muissa Pohjoismaissa Tanskaa lukuun ottamatta sekä Virossa päivää vietetään marraskuun toisena sunnuntaina, puoli vuotta äitienpäivän jälkeen. Muualla maailmassa ajankohta vaihtelee. Isänpäivä on ollut Suomessa vakiintunut liputuspäivä vuodesta 1987. Myös isoisiä usein juhlistetaan isänpäivänä.

Vuonna 2018 isänpäivää vietetään Suomessa sunnuntaina 11. marraskuuta.

Isänpäivän historia

Isänpäivän idea kehittyi Yhdysvalloissa pian äitienpäivän vanavedessä. 1940-luvun lopulla pohjoismaiset kauppiaat ehdottivat päivän viettämistä marraskuun toisena sunnuntaina, jolloin kaupoissa on vielä hiljaista ennen joulusesonkia.

Suomessa isänpäivä oli merkitty Yliopiston almanakkaan ilman Helsingin yliopiston päätöstä jo vuosina 1970–1972. Se poistettiin, kun asia huomattiin, mutta vuonna 1987 yliopisto viimein katsoi päivän niin vakiintuneeksi, että se hyväksyttiin pysyvästi kalenteriin ja merkittiin myös liputuspäiväksi.

Isänpäivän perinteitä

Isänpäivänä käydään usein muistamassa suvun vanhimpia isiä kyläilemällä. Isälle tai isän ominaisuudessa olevalle on tapana antaa pieniä lahjoja. Lapset usein piirtelevät ja askartelevat lahjoja ja kortteja isälleen päiväkodissa tai koulussa sekä monesti antavat myös kaupasta ostamiaan lahjoja.

Muista

Meillä jokaisella on isä ja Isänpäivä on etenkin päivä, jolloin isää tulee muistaa. Isänpäivä on tärkeä päivä niin isälle kuin lapselle. Se on päivä jolloin jokaisen tulisi mahdollisuuksien mukaan viettää aikaa mahdollisimman paljon isän kanssa. Mikäli se ei ole syystä tai toisesta mahdollista niin muista isääsi mahdollisuuksien mukaan. Postikortti, puhelu tai viesti on vähintä mitä voit tehdä.

Mikäli olet iäkkäämpi ja isäsi on jo siirtynyt ajasta iäisyyteen niin muista isääsi omalla tavallasi. Tee jokin kiva asia tai käy paikassa joka muistuttaa sinua isästäsi eniten. Mikäli mahdollista niin vieraile hautausmaalla ja vie sinne vaikka kynttilä. Se saattaa monesta tuntua vaikealta ja ikävältä ajatukselta, mutta käynnillä sekä sen jälkeen se tuntuu varmasti hyvältä.

Tärkeää on siis muistaa isää etenkin Isänpäivänä, mutta tietenkin myös vuoden kaikkina päivinä.